تبلیغات
اشنایی با فرمولهای کاربردی شیمی (chemicalfu.com) - مطالب مهر 1393
 
درباره وبلاگ


دوستان عزیز به خوش آمدید انشاالله به یاری و قوت الهی در اینده ایی بسیار نزدیک به شکل کاملا کلاسیک و آسان اقدام به ارایه فرمولاسیون های مختلف شیمیایی در زمینه های رنگ/رزین/چسب/پاک کننده ها/ پلیمرها / مواد آلی / مواد معدنی / شوینده ها و بسیاری از فرمول هایی خواهم کرد تا جوانان جویای کار بتوانند با سرمایه اندک اقدام به راه اندازی تولید مواد مختلف نمایند بدیهی است در این راستا تشویق و ابراز نظر شما دوستان بسیار کار ساز خواهد بود انشالله



مدیر وبلاگ : احمد مرادی
نویسندگان
نظرسنجی
از کدام موضوع بیشتر استفاده بردید؟








آمار وبلاگ
  • کل بازدید :
  • بازدید امروز :
  • بازدید دیروز :
  • بازدید این ماه :
  • بازدید ماه قبل :
  • تعداد نویسندگان :
  • تعداد کل پست ها :
  • آخرین بازدید :
  • آخرین بروز رسانی :

یک استوانه مدرج بزرگ (مثلا 500 میلی متری) برداشته و حدود 50 میلی لیتر پروکساید هیدروژن 30 درصد در آن بریزید. به اندازه یک سرنگ مایع ظرفشویی به آن اضافه کنید. استوانه مدرج را روی یک سینی بزرگ قرار دهید. یک فنجان چای خوری پودر یدید پتاسیوم به آن بیافزایید و عقب بایستید. تصویر متحرک زیر نتیجه را نشان می دهد (تا باز شدن تمامی فریم ها صبر کنید).


  تشکیل کریستال یخ

مولکول های آب خواص شگفت انگیزی دارند. یکی از آن ها نحوه ایجاد کریستال های گسترده از مولکول های آب در هنگام انجماد است. در این تصویر مشاهده می کنید که کریستال های یخ از برخورد بخار آب با یخ خشک پدید می آیند. مسحور کننده است!

7-12.gif

 مار

هنگامی که تیوسیانات جیوه II در معرض حرارت قرار می گیرد، به دو ترکیب تجزیه می شود که یکی از آن ها نیترید کربن است. این مواد فضای زیادی را اشغال می کنند و چگالی پایینی دارند. این فرآیند گرمازا است. محصولات این واکنش سمی هستند.


اوبلک خزنده

اوبلک اسم جذاب ترکیب نشاسته ذرت با آب است؛ این ترکیب مثال خوبی از سیال غیر نیوتنی است. نشاسته ذرت یک پلی ساکارید است که از پیوند مولکول های گلوکز ایجاد می شود. هنگامی که در آب به صورت سوسپانسیون در می آید این مولکول های شبکه ای را ایجاد می کنند که در مقابل حرکت سریع مقاومت می کند اما هنگامی که به آرامی حرکت می کنند، به آرامی از کنار یکدیگر عبور می کنند.

 واکنش بریگز روشر
واکنش بریگز روشر نخستین واکنش شیمایی نوسانی بود که در سال 1921 کشف شد. این واکنش شامل افزودن مقدار مناسبی پراکسید هیدروژن و یودات به محلول اسیدی است. کاهش یودات به یودین منجر به تغییر رنگ می شود. واکنش های پی در پی گوناگون منجر به تغییر غلظت ایودین شده و تغیر رنگ پی در پی را ایجاد می کند.
 
 تبلور استات سدیم
استات سدیم میتواند می تواند در آب در حال گرم شدن، حل شود. اما در هنگام سرد شدن محلول مولکول های استات سدیم متبلور می شوند. اگر مقدار کمی تلاطم در محلول باشد فرایند آغاز می شود. در این تصویر با ضربه به شیشه عملیات تبلور آغاز می شود. همچنین گرمای نهان را آزاد می کند که همان مکانیسمی است که در گرم کننده های طبی مورد استفاده قرار می گیرد.
تلفن تماس 09331511989صنایع شیمیایی ماهان کاربردی شیمی جهت راه اندازی صنایع کوچک شیمیایی چسب رنگ مواد شوینده و پاک کننده پلیمر های پلاستیک ومشاوره فرمولاسیون نمکها واسید های معدنی وترکیبات الی وپلیمری - chimical <

دلیل این اتفاق چیست؟

چون نقطه انجماد مایع درون لیوان بالاتر از صفر است،‌ وقتی یخ را كه دمای آن صفر یا زیر صفر است را به آن نزدیك می كنیم،‌به سرعت منجمد می شود.

 یک باز قوی (هیدروکسید سدیم) و یک اسید قوی (اسید هیدروکلریک) قرار گرفته است. در مقیاس مولکولی بازها اهدا کننده اکسیژن و اسیدها اهدا کننده هیدروژن هستند. 

اشنایی با فرمولهای کاربردی شیمی (chemicalfu.com)
با تلاش و تفکر می توان جهان را فتح کرد
صفحه نخست             تماس با مدیر           پست الکترونیک               RSS                  ATOM
سه شنبه 15 مهر 1393 :: نویسنده : احمد مرادی

مراحل تولید روغن

صمغ گیری

پس از گرفتن ناخالصی هایی که به طور مکانیکی همراه روغن خام شده اند . اولین مرحله در تصفیه روغن خام صمغ گیری و مواد خلطی است که قسمتی به صورت امولسیون و برخی هم به صورت محلول در آب وجود دارد 

صمغ ها به دو دسته محلول در آب و نا محلول در آب تقسیم می شوند و قبل از هر عملی باید مورد توجه قرار گیرند ؛ این مواد معمولاً فسفریتهای کلسیم( Ca ) و منیزیم( Mg ) هستند که در صورت باقی ماندن در روغن پس از تصفیه روغن نیز رنگ بوی نامطلوبی در روغن ایجاد می کند ؛ صمغ های محلول در آب توسط آبزنی به راحتی جداسازی می شوند اما صمغ های نامحلول در آب باید ابتدا توسط اسید سولفوریک یا اسید کلریدریک شکسته شوند تا قابلیت انحلال در آب را پیدا کنند . از نظر تئوری عمل جمع آوری و ته نشینی صمغ ها به وسیله ی افزایش آب و اسید قابل انجام است . بیشتر روغن ها دارای0.5 -2 درصد صمغ هستند،البته روغن سویا دارای صمغ بیشتری است در جریان عمل خلط گیری مواد خلطی که به طور عمده پروتئین ها و ضمناً هیدارات های کربن به وسیله ی افزودن الکترولیت مناسب منعقد جدا می شود . فسفاتید ها و بخشی از مواد خلطی گرفته می شوند روش متداول قدیمی که در آن روغن خام را با اسید سولفوریک غلیظ عمل می کردند امروزه دیگر برای روغن های خوراکی به کار برده نمی شود معمولاً از صمغ جدا شده برای تهیه لیستین استفاده می کنند ؛ در روغن های پر فسفاتید مانند روغن مذاب ممکن است رسوب هیدراتاسیون به عنوان لیستین استفاده شود ؛ این رسوب هیدراتاسیون لیستین خام نامیده می شود.می توان به وسیله ی شستشو با آب جدا کرده که مختصر روغن خنثی را که در دهنگام خلط گیری با آن همراه می شود به کمک اسیدیفته کردن باز یافت . این عمل را غالباً روی رسوب هیدراتاسیون و محلول صابون که در جریان خنثی کردن روغن حاصل می شود ، یکجا انجام می شودمعمولاً از صمغ های جدا شده برای تهیه لیستین استفاده می کنند . اگر مقدار صمغ جدا شده با توجه به ظرفیت کارخانه کم باشد معمولاً صمغ را به کنجاله ی خروجی اضافه نموده و ارزش غذایی کنجاله را بالا می برند تمام روغن هایی را که بعدا هیدروژنه می شوند باید خوب خلط گیری کرده زیرا در غیر اینصورت کاتالیزورهای هیدروژناسیون سریعا بی اثر می شوند بنابراین بطور خلاصه در عمل کردن مقدماتی روغنهای نباتی مواد خلط و فسفاتیدها ، هم چنین فسفوآمینو لیپیدها و در ضمن مواد معدنی همراه روغن برطرف می شوند در نتیجه روغن زلالی به دست می آید . چون شرایط عمل مقدماتی خیلی ملایم است تغییری در تری گلیسریدهای روغن پدید نمی آید . اگر روش کار درست باشد . ضایعاتی که در نتیجه از دست گرفتن چربی خنثی با خلط حاصل می شود زیاد نخواهد بود البته اگر میزان صمغ قابل توجه باشد ، آن را تصفیه نموده و رطوبت ناخالصی های آن را جدا می کنند . محصول نهایی را در بشکه های 200 لیتری بسته بندی می کنند و تحت عنوان لیستین سویا به بازار جهانی عرضه می کنند . روغن خام در مبدل حرارتی ابتدا به دمای90 ? c می رسد . سپس وارد میکسریک شده به آن اسیدسولفوریک یا اسید سیتریک اضافه می شود البته صمغ گیری ترجیحا در دمای 80- 90 ? c انجام می گیرد . حرارتهای بالا سبب می شود که ته نشینی به طور کامل انجام نشود . در درجه حرارتهای پایین تر هم به دلیل اینکه ویسکوزیته بالاست ، جداسازی خوب صورت نمی گیرد . برای جلوگیری از چسباندن صمغ ها به سپراتور مقداری آب به صورت پاشش اضافه می شود ، مخلوط در این میکسر 20 دقیقه هم زده می شوداگر روغن خام از دانه پنبه دانه استحصال شده باشد ، اسید کمتری لازم است از اسیدفسفریک خوراکی برای جداسازی و صمغ ها استفاده می شود


تصفیه قلیایی

[h=3]دراین واحد دستگاهها از Alfalaval سوئد خریداری شده و به قسمت آلفالاوال معروف است. وسایل به اشکال مخروطی و استوانه ای است و جنس وسایل از استیل است برای تولید روغن مایع و جامد مشترک است ، سریعا قابلیت تغییر نوع روغن را دارد و از پیشرفته ترین سیستم های خنثی سازی معمول جهان می باشد. 
در این فرآیند اسیدهای چرب آزاد را با سود ترکیب نموده به صابون تبدیل می کنند صابون را توسط سانتریفیوژ از روغن خنثی شده جدا می نمایند . صابون جدا شده از سانتریفیوژ یک سری ناخالصی را به همراه خود جدا می کند . نظیر مواد رنگی ، استرولها ، کربوهیدراتها و هم چنین گوسیپول و همچنین مقداری از ویتامین E هم جذب صابون می شود . عمل خنثی سازی در اصل برای کاهش اسیدهای چرب آزاد است ، که یا همراه روغن هستند ، یا در طول مدت ذخیره سازی روغن خام در مخازن بر اثر فساد و تجزیه جزئی روغن که منجر به آزادشدن گلیسرول و اسید چرب می شود ، تولید می شوند . برای حذف اسیدهای چرب از سود استفاده می شود که منجر به تشکیل نمک و آب می شود . این نمک در حقیقت یک مولکول اسید چرب است که به جای H آن ، اتم سدیم نشسته و در واقع همان صابون است.
پس از انجام عمل خنثی سازی ، صابون و آب تولیدی از روغن جدا می شوند . در گذشته روش کار به صورت غیرمداوم بوده ولی امروزه با افزایش ظرفیت نیاز به کاهش افت و کاهش نیروی انسانی روش مداوم جایگزین روشهای قدیمی شده است
البته روش مداوم برای روغن هایی با کیفیت مشخص استفاده می شود . از بین روشهای مداوم مهم ترین آنها روش( short – mix ) را برای روغن های با کیفیت بالا و رنگ پائین ( اسیدیته بالا ) و روش Long – mix را برای روغنهایی با رنگ تیره نظیر تخم پنبه به کار می برند
P = :فرمول محاسبه سود مصرفی 
n × m × 1000
L : شدت روغن در مرحله خنثی سازی 
D : وزن مخصوص روغن در دمای عملیات خنثی سازی
FFA : میزان اسید چرب در روغن خام برحسب درصد
m : جرم مولکولی اسیدهای چرب
n : نرمالیته سود مصرفی می شود

جریانات زمان معمولاً lit / hr 2000 و وزن مخصوص 0.9 می باشد. اوزان مولکولی نیز برای انواع روغن ها به صورت زیر است 

M=200 ? روغن نارگیل ، هسته خرما 

M = 256 ? روغن خرما 

M =308 ? روغن شلغم روغنی 

M =282 ? روغن سایر دانه ها


روش short – mix

این روش برای اسیدیته بالاست . در روش Short – mix درجه حرارت روغن سویای خام صمغ گیری شده را پس از عبور از مبدل های حرارتی به 85-90 درجه سانتی گراد می رسانند . به این روغن اسیدفسفریک اضافه می نمایند
مخلوط از یک بهم زن چاقویی عبور داده می شود و سپس محلول سود را بار روغن گرم مخلوط نموده و در یک به هم زن چاقویی در یک فرصت بسیار کوتاه چند ثانیه ای سود با اسیدهای چرب آزاد ترکیب شده و باعث تشکیل صابون می شود
مخلوط به یک سپراتور سانتریفیوژ هدایت می شود. تا صابون جدا شود . در این فرآیند افزایش درجه حرارت به جهت افزایش راندمان است و به علت پائین بودن رنگ روغن ، افزایش درجه حرارت اثر نامطلوبی در رنگ روغن ندارد
انتخاب زمان تماس کوتاه روغن داغ با سود سوزآور به منظور جلوگیری از صابونی شدن تری گلیسرید است. در تعیین مقدار سود سوزآور ابتدا از طریق فرمول صابونی شدن میزان سود سوزآور را برای خنثی سازی اسیدهای چرب آزاد محاسبه می کنند و بسته به وجود سایر ناخالصی ها درصدی به میزان محاسبه شده اضافه می کنند . که بین 25-50 درصد می باشد

غلظت سود مصرفی بستگی به ویژگی روغن دارد و در کاهش رنگ مؤثر می باشد. در این واحد اکثر ناخالصی های موجود در روغن خام به صورت کامل و یا قسمتی از آن از روغن جدا می شود ، صابون جدا شده دارای مقداری روغن و سود سوزآور نیز می باشد

روغن خروجی از سانتریفیوژ نیز دارای کمی صابون است که می بایستی از روغن گرفته شود و ثانیا در مرحله هیدروژناسیون فعالیت کاتالیست Ni نیکل را کاهش می دهدو یا به عبارتی دیگر باعث مسمومیت کاتالیست می گردد

برای جداسازی صابون از روغن در آب داغ ( 90 درجه سانتی گراد ) سختی گرفته شده استفاده می کنند. وجود Ca و Mg در آب سبب تبدیل صابون Na به صابون کلسیم ( Ca ) و Mg می شود که در روغن باقی می ماند

جهت انجام شستشو ، روغن خروجی از سانتریفیوژ خنثی را توسط مبدل حرارت به 90 ? C می رساند. آب روغن را دریک به هم زدن چاقوئی مخلوط نموده و از سانتریفوژ دیگر عبوری عبور می دهند تا صابون به همراه آب شستشو از روغن جدا شود

از آنجائیکه هنوز مقداری صابون در روغن باقی می ماند لذا بار دیگر روغن را با آب شستشو می دهندو توسط سانتریفیوژ دیگری آب و صابون را از روغن جدا می کنند . جهت صرفه جوئی ، آب شستشوی مرحله دوم را برای شستشوی مرحله اول استفاده می کنند . ولی آب جدا شده از سانتریفیوژ اول قابل استفاده نیست . روغن خنثی شده را قبل از ذخیره سازی معمولا از یک خشک کن تحت خلأ عبور می دهند تا رطوبت موجود در روغن جدا شود

اگر روغن خام از کیفیت مطلوب برخوردار نباشد و دارای ناخالصی های زیادی باشد، گاهی به جای شستشو مرحله اول به روغن NaOH اضافه می کنند، هدف از افزایش NaOH خنثی کردن اسیدهای چرب نیست بلکه جذب سایر ناخالصی هاست

میزان آب مصرف نسبت به روغن 10-15درصد است در روش پیشرفته وبا ظرفیت بالا میزان آب مصرفی5-10 درصد روغن می باشد


روش long –mix

درروش تصفیه شیمیایی LONG – MIX درجه حرارت روغن خام را پس از عبور از مبدل حرارتی به25-40 درجه سانتی گراد می رسانند
به روغن NaOH سود اضافه می شود مخلوط روغن و سود( NaOH ) از یک یا دو مخزن مجهز به هم زن عبور داده می شود. در فاصله زمانی 3 تا 6 دقیقه سود( NaOH ) با اسیدهای چرب آزاد ترکیب می شود
مخلوط روغن و صابون را قبل از ارسال به جدا کننده سانتریفیوژ برای جلوگیری از تشکیل امولسیون از یک مبدل حرارتی عبور می دهند و درجه حرارت را به 60-80درجه سانتی گراد می رسانند
صابون جدا کننده از سانتریفیوژ کم و بیش دارای همان ویژگیهای روش short – mix ولی با کیفیت پایین تر از نظر میزان ناخالصی می باشد. ضمنا میزان افت در این روش بالاست
روغن خروجی دارای ppm 500-1500 صابون می باشد . نظیر روش short mix درجه حرارت روغن را به 90 درجه سانتی گراد می رسانند و با آب داغ سختی گرفته شده به میزان10-15 درصد روغن را شستشو می دهند در این عمل شستشو یک بار انجام می شود . روغن خروجی از سانتریفیوژ شستشو دارای حدود 70 P.P.M یا کمتر صابون می باشد . رطوبت این روغن قبل از ذخیره سازی توسط خشک کن تحت خلأ جدا می گردد

در این مجتمع از روش Inter mix برای تصفیه قلیایی استفاده می شود زیرا این روش برای روغن خام با اسیدیته پایین است . روغن پس از عبور از میکسر ( 1 ) و مخلوط شدن با اسید فسفریک وارد میکسر 2 شده با سود رقیق به آن اضافه می شود که برای روغن سویا سود 14-16 درجه بوده و برای سایر روغنها 1422درجه اضافه می شود
سپس وارد میکسر شده و عمل مخلوط سازی مجددا انجام می شود در نهایت مقدار اسید چرب نهایی باید از w/w 0.2 کمتر باشد. پس از این مرحله روغن وارد سپراتور Px 80 می شود درجه حرارت این مرحله 65-85 درجه سانتی گراد است و مقدار مجاز صابون 2000 P.P.M می باشد. دانسیته خمیر صابون از روغن بیشتر است.
پس در سپراتور در فاز پائین خمیر صابون و روغن در فاز بالایی قرار می گیرد و جداسازی صورت می گیرد روغن حاصله دارای مقداری صابون است که توسط شستشو با آب خارج می شود. برای این عمل روغن وارد میکسر شده و آب نرم90 درجه سانتیگراد به میزان 10-20 درصد به روغن اضافه می شود
در اثر هم زدن مداوم و مخلوط شدن، صابون وارد فاز آبی می شود . پس از این مرحله مخلوط وارد سپراتور Px 90 می شود تا باقی مانده صابون جداسازی شود . پس از این مرحله روغن در مبدل حرارتی تا درجه حرارت درجه سانتی گراد گرم می شود

سپس وارد میکسر شده و شستشوی مرحله دوم با آب 90 درجه سانتی گراد انجام می شود . مخلوط وارد سپراتور SG 214 می شود و صابون به طور کامل جدا می شود . صابون حاصله جهت تولید مواد شوینده به کارخانجات تولید کننده این مواد فرستاده می شود و یا در صورت نیاز می توان به خمیر صابون ، اسید سولفوریک اضافه کرد که سبب تولید اسید چرب می شود که برای دام و طیور به عنوان مکمل غذایی استفاده می شود


خشک کردن و بی رنگ سازی

خشک کردن 
روغن (حاصله) خروجی از سپراتورهای مرحله شستشو حاوی مقادیری در حدود 2/0-1/0 درصد آب می باشد این مقدار آب گرچه ناچیز است ولی باعث کاهش کیفیت روغن می شود . آب باقی مانده در روغن ایجاد امولیسون می کند و فساد روغن را تسریع می کند و پس از سردشدن روغن رنگ آن را تیره می کند
پس رطوبت آن را تا حدود 0/05درصد کاهش می دهند . برای این کار از دستگاه خشک کن استفاده می شود که تحت خلأ عمل می کند. شکل ظاهری دستگاه به صورت یک استوانه است. روغن از بالا وارد و توسط نازل هایی به داخل دستگاه پاشیده می شود - توسط سیستم خلأ با فشار مطلق حدود 650 m.mHg آب از روغن خارج می شود و به بیرون کشیده می شود و روغن هم با دمای80-90 درجه سانتی گراد از قسمت پایین خارج می شود - پس روغن به وسیله خلاء و اختلاف نقطه جوش آب و روغن جدا می شود توسط خشک کن مقداری از اسیدهای چرب باقی مانده هم خارج می شود . در بخش خروجی آب و اسید چرب یک مانع برای جلوگیری از خروج روغن وجود دارد تا میزان افت کاهش یابد از این مرحله یک نمونه به آزمایشگاه ارسال می شود مقدار صابون آن اندازه گیری می شود. که تا میزان P.P.M مجاز است و اگر در روغن مقدار صابون را به مقدار شدیدتری کاهش دهند افت روغن افزایش می یابد.
بی رنگ سازی 
رنگهای موجود در روغن شامل کاروتنوئیدها ، کلروفیل ها و کاروتن ها می باشد
روش های رنگ بری شامل
الف) روش جذب سطحی
از موادی که دارای سطوح فعال برای رنگدانه ها هستند استفاده می شود از این دسته می توان 
خاک های رنگبر و ذغال فعال را نام برد . این فعال ها و رنگبرها باید بگونه ای باشند که علاوه بر جذب رنگدانه ها بر روی خود روغن اثر نامطلوب نداشته باشند
ب رو شیمیایی
در این روش مواد رنگی را با اکسیداسیون از بین برده و یا آنها را به ترکیبات بی رنگ تبدیل می کنند
ج ) روش های حرارتی
حرارت علاوه بر افزایش مقدار جذب سطحی مواد بی رنگ کننده قدرت ترکیب آنها را نیز با مواد رنگی افزایش می دهد و در فرآیند بی رنگ سازی کاروتنوئیدها مؤثر است
د) روش استخراج 
برای استخراج مواد رنگی می توان از عمل خنثی کردن استفاده کرد. رایج ترین، با صرفه ترین ،کم خطرترین و ساده ترین روشی برای بی رنگ کردن استفاده از خاکهای بی رنگ کننده است
مواد جاذب که از آن ها جهت بی رنگ کردن چربیها و روغن ها استفاده می شود غالبا از مواد طبیعی شامل خاکهای اسیدی فعال، سیلیکاتهای هیدراته آلومینیوم ونیز مقدار کمی ذغال ( فعال ) اکتیو می باشند 
ین مواد به واسطه دارابودن قدرت جذب سطحی علاوه بر جذب ترکیبات رنگی سایر مواد کلوئیدی ومحلول در روغن ها مثل صمغها و رزین ها و مواد حاصل از تجزیه ترکیبات را نیز جذب می کنند
مقدار خاک مصرفی و نیز نوع آن در بیرنگ کردن به نوع روغن و مقدار رنگ آن بستگی دارد
خاکهای رنگ بر از نظر ساختمان شیمیایی مجموعه ای از سیلیکاتهای گوناگون هستند . ترکیب اصلی آن ها شامل 2 Sio و A l2O3 بوده و نیز در اتصالات شیمیایی آن ها مولکول آب ، اکسیدهای Mg , Ca و Fe وجود دارند ، که گمان می شود که تأثیر چندانی در رنگبری ندارد. از معمول ترین خاکهای رنگ بر تجاری می توان نونسیل ، اکسیل ، فارندکوست ، لکدویت ، نوترول ، فیلترول و خاکهای فلورید را نام برد
عمل بی رنگ سازی در راکتورهای تحت خلأ و در حرارت بالا انجام می شود این قسمت شامل سه راکتور می باشد که میزان خلأ در آنها 550 m.mHg میلیمتر جیوه می باشد. در این مخازن توسط کویل های حرارتی درجه حرارت روغن به 90-130درجه سانتی گراد می رسد و میزان 2-1 درصد خاک تونسیل به همراه خاک کمک صافی به روغن اضافه می شود و به مدت 20-40دقیقه توسط هم زنها مخلوط می شوند هر راکتور 18 تن ظرفیت دارد و عمل بی رنگ سازی حدود 2 ساعت طول می کشد
به ازاء هر بچ 18 تنی 75 kg کیلوگرم خاک تونسیل و 8 کیلوگرم خاک کمک صافی اضافه می شود و به مدت 20-40دقیقه به هم زده می شود. سپس دما را تا 50 درجه کاهش می دهند و روغن را وارد فیلتر پرس ها می کنند
فیلتر پرس ها از 20 صفحه موازی که کنار هم قرار گرفته تشکیل شده است. که هر صفحه شامل یک کاغذ صافی و پارچه است. که یک در میان این پارچه ها و کاغذهای صافی قرار گرفته اند. در مرحله تمیزکردن فیلتر پرسها کاغذها را دور می اندازند ولی پارچه ها شسته می شود و مورد استفاده قرار می گیرد
این فیلترها خاک ، صابون و مواد اضاف روغن را می گیرد این فیلترها پس از 3بچ کاری باید جدا شده و تمیز شوند در غیر اینصورت راندمان کاهش پیدا می کند. هرچه ذرات خاک ریزتر باشد مساحت سطح آن ها بیشتر است و رنگبری بهتری انجام می شود
در عمل برای افزایش راندمان کاری از یک خاک کمک صافی با نام تجاری های فلو استفاده می شود . استفاده از این خاک کمک صافی راندمان فیلتر و مدت زمان استفاده از آنرا افزایش می دهد رنگبری به هر دو روش مداوم و ناپیوسته است. در کارخانه نازگل از روش Intermix استفاده می شود. وجود خلأ در بی رنگ سازی سبب مقاومت بالاتر روغن در برابر اکسیداسیون و سوختن خواهد شد .
روش بی رنگ کردن مداوم
روغن خنثی شده از مخزن روغن خنثی با درجه حرارت 130 درجه فارانهایت (55 درجه سانتی گراد) و از طرف دیگر به تدریج خاک بی رنگ کننده توسط یک تغذیه کننده با دور متغیر به مخزن اختلاط خاک و روغن انتقال داده می شود، مخلوط به صورت دو غاب در می آید. دستگاه بی رنگ کننده دو طبقه بوده و تحت خلأ می باشد. دو غاب به قسمت فوقانی بی رنگ کننده پمپ می شود
مخلوط روغن و خاک با رطوبت کم از انتهای طبقه اول خارج گردیده و توسط پمپ از یک مبدل حرارتی عبور داده می شود و درجه حرارت به 230 درجه فارانهایت (110 درجه سانتی گراد) افزایش داده می شود
مخلوط با این درجه حرارت وارد قسمت تحتانی بی رنگ کننده می شود در این قسمت مخلوط حدود 15-20دقیقه می ماند و سپس وارد دو فیلتر پرس می شود فیلتر پرس سوم به عنوان یدک می باشد . روغن خروجی از فیلتر را چون هنوز درجه حرارت آن بالاست لذا روغن صاف شده را توسط آب سرد و خنک نمود و درجه حرارت را برای ذخیره سازی به 130 F کاهش می دهند
روش بی رنگ کردن غیر مداوم
ابتدا روغن را تحت خلأ گرم می کنند تا هوا و آب موجود در روغن خارج می گردد و روغن کاملا خشک شود ( درجه حرارت 70- 80 درجه سانتی گراد) سپس از بالای مخزن بی رنگ کننده مقدار خنک بی رنگ کننده با رطوبت مناسب وارد روغن می شود
گرم کردن را تا درجه حرارت 110 درجه سانتی گراد ادامه می دهند 15-20دقیقه مخلوط را به فیلتر پرس می فرستند در بی رنگ کردن روغن های دارای کاروتن به علت ناپایداری این رنگ در مقابل حرارت علاوه بر افزایش خاک بی رنگ کننده به مقدار مناسب درجه حرارت و گاهی به بیش از 150درجه سانتی گراد می رسانند

هیدروژناسیون روغنها

تاریخچه

تا قبل از قرن 20 در اروپا جهت تهیه مارگارین از چربی نهنگ استفاده می کردند در اوایل قرن20 وقتی تقاضا برای مارگارین افزایش یافت و امکان تهیه چربی نهنگ نیز محدود بود لذا متخصصین به این فکر افتادند تا بلکه از روغن های نباتی مایع ، روغن های جامدی روغن های نباتی با هیدروژن در مجاورت کاتالیست مناسب روغن های جامد به دست آورند کاتالیست انتخابی نیکل بوده و براساس این یافته ، کارخانجات متعددی در اروپا شروع به کار نمودند در دهه بعدی در کشور آمریکا نیز شروع به ساخت روغن های جامد نمودند محققین با تغییر شرایط هیدروژناسیون نظیر نوع و میزان کاتالیست ، نوع روغن ، فشار گاز هیدروژن ورودی ، درجه حرارت و تعداد دور به هم زن راکتور ( کنورتور) موفق شدند روغن هایی با ویژگی های متفاوتی برای کاربردهای مختلف خوراکی و صنعتی تهیه نمایند 
در این روش سه ماده هیدروژن در فاز گازی ، روغن در فاز مایع و کاتالیست نیکل در فاز جامد در کنارهم قرار می گیرند برای ترکیب شیمیایی لازم است هیدروژن و نیکل در فاز مایع حل شوند و تشکیل یک فاز بدهند بعد از تشکیل روغن هیدروژنه مجددا وارد مخازن شده خاک تونسیل به آن زده می شود برای گرفتن مواد زائد باقی مانده و تصفیه و زلال شدن روغن هیدروژنه می شود و سپس مجددا فیلتر می شود برای گرفتن خاک تونسیل و نیکل هم از فیلتر پرس استفاده می شود




ادامه مطلب


نوع مطلب :
برچسب ها :
لینک های مرتبط :


سه شنبه 15 مهر 1393 :: نویسنده : احمد مرادی

مرحله صمغ گیری و خنثی سازی (Multi pure)

بخش تصفیه شمیایی:

تصفیه شیمیای (قلیائی) مهم ترین و معمولترین روش خارج كردن ناخالصی ها از روغن است.

تصفیه شمیایی مورد استفاده برای روغن های و چربی با اسیدهای چرب پائین (F.F.A) شامل سه مرحله:

  1. خنثی سازی
  2. رنگبری
  3. بی بو سازی

می باشد كه در این روش صابون و صمغ هایی كه ته نشین شده اند در مرحله خنثی سازی توسط شست وشو با آب یا جذب سیلیكا در مرحله رنگبری استفاده می شود و در این مرحله (رنگبری) از بین می رود.

بخش تصفیه فیزیكی:

تصفیه فیزیكی مورداستفاده برای روغن ها و چربی ها با اسیدهای چرب بالا (F.F.A) شامل سه مرحله:

  1. صمغ گیری با اسید
  2. رنگبری
  3. بی بو سازی

پروسه(مرحله) صمغ گیری بستگی به میزان روغن یا چربی كه قرار است تصفیه شود.

 

مزایای مرحله صمغ گیری/ خنثی سازی:

  • طراحی به گونه ای است كه برای پروسه (فرآیند) صمغ گیری به روش های متفاوت و خنثی سازی و برای فرآیندهای تصفیه روغن برای دانه های مختلف.
  • راكتور صمغ گیری / خنثی سازی دارای قابلیت نگه داشتن زمان و دارای پروانه می باشد.
  • جذب سیلیكا و طراحی اسیدشویی بالا با آب فرآیند صمغ گیری و خنثی سازی صورت می گیرد.

    • رنگبری:

    این روش اساسا" یك عمل جذب فیزیكی است كه رنگ و ناخالص های روغن از طریق جذب در خاك رنگبر، از روغن خارج می شود.

    برای تولید روغن خوراكی جذب روغن باید تا حد لازم كاهش یابد.

    مهم ترین و اساسی ترین ویژگی در سیستم رنگبری استفاده از سه فیلتر عمودی صفحه ای تحت فشار می باشد كه در مرحله پیش رنگبری روغناستفاده می شود كه در این روش روغن صمغ گیری و خنثی شده به این فیلترها پمپ می شود و كل خاك رنگبر در این فیلترها گرفته می شود و یك روغن شفاف و زلال خارج می شود.

    • بی بو كردن:

    هدف از بی بو كردن چربی ها و روغن ها در درجه اول خارج كردن ناخالصی های فرار از روغن و تولید یك محصول بدون بوی خاص است.

    روش های بی بو كردن:

    1-     بچ

    2-     نیمه مداوم

    3-     مداوم

    • روش بچ: مناسب برای كارخانه هایی با ظرفیت كمتر از 100 تن در شبانه روز می باشد.عیب اصلی این سیستم زیاد بودن مصرف بخار بهم زن و مشكل مربوط به بازیابی حرارتی است. و همچنین مقدار زیادی بخار برای گرم كردن . آب خنك كن لازم است كه تولید شود.
    • روش نیمه مداوم: كاربرد اصلی این سیستم ها برای كارخانجاتی است كه معمولا" چندین نوع روغن در روز كار می شود و مخلوط شدن آن ها مشكل ساز است.

    • روش مداوم: در مقایسه با سیستم بچ و نیر مداوم، بی بو كننده های مداوم نیاز به انرژی كمتری داشته و قیمت تجهیزات نیز نسبتا" كمتر است.

     دمیرچی و صنعت روغن

    واحد فنی مهندسی كارخانه صنعتی دمیرچی ، با بهره گیری  و تركیبی از كارشناسان و متخصیص مجرب  و تیم فنی در عرصه ساخت و تولید  ماشین آلاتصنعت روغن خوراكی در ایران فعالیت می كند .

    این كارخانه با به كارگیری فناوری مناسب و مطابق با استانداردهای روز دنیا اقدام به طراحی ، مهندسی معكوس ، ساخت ، نصب و راه اندازی بخشهای زیر در ایران نموده است :

    1.ساخت واحد تصفیه كامل انواع روغن های خوراكی ( روغن سویا ، روغن كلزا ، روغن آفتابگردان ،روغن سرخ كردنی ، روغن جامد و قنادی) شامل  بخشهای : صمغ گیری ، خنثی سازی ، رنگبری ، زمستانه كردن ، بی بوكردن روغن ، فراكشنه و هیدروژناسیون .

    2.واحدهای تولید گیلیسرین و اسیدچرب

    كارخانه صنعتی دمیرچی در اجرای پروژه های صنعت روغن خوراكی توانایی ارائه خدمات فنی مهندسی و ساخت و تولید را به تفكیك زیر دارد :

    واحد فنی مهندسی

    1.مهندسی معكوس و طراحی كامل یك واحد تصفیه روغن خوراكی ، ارائه نقشه های چیدمان  و اجزای ضروری مورد نیاز یك كارخانه

    2. محاسبات مصارف یوتیلیتی نظیر آب ، برق، بخار ، سوخت ، هوای فشرده و همچنین فضای لازم جهت انبارش مواد اولیه، محصول ، قطعات فنیو استقرار انبارها ، فضای لازم جهت ساختمان های رفاهی و اداری و تولید پساب صنعتی توسط تیم مهندسی كارخانه صنعتی دمیرچی

    3.نظارت عالیه بر اجرای كلیه امور ساختمانی

     

    بخش ساخت و تولید

    -ساخت كلیه ماشین آلات بخش تصفیه روغن خوراكی (به جز سپراتور )

    -نصب و راه اندازی ، آموزش  كلیه ماشین آلات واحد تولیدی

    این مجموعه توانایی اجرای پروژه های Turnkey در خطوط کامل روغن کشی از دانه های روغن (سویا، آفتابگردان، کلزا و هسته  انگور و ...) و همچنین واحد تصفیه روغن خوراکی و بسته بندی کامل در انواع ظروف را دارد و نیز در انواع میوه روغنی شامل زیتون جهت دانه بندی، هسته گیری، و روغن کشی و نیز بسته بندی فعالیت می نماید.





نوع مطلب : شیمی مواد غذایی، 
برچسب ها :
لینک های مرتبط :


سه شنبه 15 مهر 1393 :: نویسنده : احمد مرادی

۱. از آب داغ استفاده کنید تا رنگ موهایتان زودتر پاک شود

تمام رنگ موها پس از ۱۵ تا ۲۰ بار شست و شو به کلی پاک می‌شوند. از روی بسته‌بندی رنگ مویتان می‌توانید متوجه شوید که دقیقاً با چه مقدار شست و شو رنگ مو از موهایتان پاک خواهد شد.

هر بار که موهایتان را می شویید از آب داغ استفاده کرده و با آب ولرم دوشتان را تمام کنید. و پس از شست و شو هم موهایتان را به نرم کننده آغشته کنید تا شکننده نشوند.

۲. از روغن و آب داغ استفاده کنید

موهایتان را با آب داغ بشویید و از شامپوی مورد نظرتان استفاده کنید، اما پس از شست و شو موهایتان را کاملاً خشک نکنید. در یک ظرف کوچک، روغن نارگیل مخصوص مو و آب داغ اضافه کنید.

مخلوط به دست آمده باید به اندازه‌ای گرم باشد که بتوانید آنرا به پوست سرتان بمالید. حالا موهایتان را با روغن ماساژ دهید و پس از آن سرتان را با یک حوله به مدت یک ساعت بپوشانید.


۳. استفاده از آبلیمو برای از بین بردن رنگ مو
حالا دوباره موهایتان را با آب داغ بشویید و در آخر آنرا با آب معمولی یا آب سرد آبکشی کنید. همیشه پس از شست و شوی موهایتان از نرم کننده استفاده کنید. استفاده از روغن و آب داغ باعث خواهد شد تا در دفعات کمتر شست و شو رنگ موهایتان پاک شود.

اسید سیتریک یک عامل سفید کننده‌ی عالی است. یک لیموترش را نصف کنید. آب آنرا در یک‌کاسه بگیرید و پوست سرتان را با آن ماساژ دهید. باقیمانده‌ی آبلیمو را هم به موهایتان بمالید. نیم ساعت صبر کنید. سپس موهایتان را با آب داغ و پس از آن آب گرم بشویید.

سعی کنید پوست سرتان را زیاد چنگ نزنید چرا که ممکن است بسوزد! در نهایت از یک شامپو و نرم کننده‌ی خوب برای شست و شوی موهایتان استفاده نمایید.

۴. استفاده از مواد شوینده و مایع ظرف‌شویی!

ممکن است عجیب و غریب بنظر برسد، اما درست است! اگر یک چهارم قاشق مایع لباس شویی، یا به همان مقدار مایع ظرف شویی به شامپویتان بیفزایید و از آن مخلوط برای شستن موهایتان استفاده کنید، رنگ موهایتان سریعاً پاک خواهد شد.

اگر بجای استفاده از شامپوی معمولی، شامپوی ضد شوره استفاده کنید و آن مواد را به آن بیفزایید، نتیجه حتی سریع‌تر هم خواهد بود! اما به یاد داشته باشید که این روش نباید به طور مرتب استفاده شود. بهترین راه این است که با آب داغ موهایتان را بشویید تا در روندی طبیعی رنگ موها پاک شود.

۵. قرص ویتامین سی و آب، برای پاک کردن رنگ مو

چند قرص ویتامین سی را خرد کنید و به آن آب اضافه کنید تا خمیری ساخته شود. خمیر باید به اندازه‌ای باشد که پوست سرتان را بپوشاند. این روش برای رنگ‌هایی مناسب است که عمر بیشتری دارند، مثلاً تا ۳۰ بار شست و شو. این خمیر باید به مدت ۳۰ دقیقه روی موهایتان باشد و سپس آنرا با آب گرم بشویید.

این کار باید بصورت منظم انجام شود. در این شرایط رنگ موهای سخت هم با ۸ تا ۱۰ بار شست و شو پاک خواهد شد.

شما چه راه‌هایی برای پاک کردن رنگ موها می‌شناسید؟ آن‌ها را با ما در میان بگذارید.





نوع مطلب : شیمی بهداشتی ارایشی، متفرقه هایی از شیمی، 
برچسب ها :
لینک های مرتبط :



پتروشیمی شیراز و پتروشیمی بندر امام و پتروشیمی اروند بعنوان عمده تولید کننده آب ژاول در ایران هستند.

رایج‌ترین ماده ای که از آن ، به عنوان سفید کننده استفاده می‌شود، آب ژاول است. ماده اصلی و موثر در آب ژاول ، هیپوکلریت سدیم (NaOCl) است. هیپوکلریت سدیم ، ترکیبی فوق‌العاده قوی است که درصد خیلی کمی از آن (5 درصد) را در آب حل می‌کنند و با نام‌های مختلف و به عنوان سفید کننده به بازار عرضه می‌کنند. بنابراین سفید کننده‌ها و آب ژاول ، همان محلول 5 درصد هیپوکلریت سدیم هستند.
آب ژاول را برای گندزدایی و بوزدایی به کار می‌برند. از این ماده در صنعت به عنوان رنگ‌زدا و سفیدکننده پارچه و خمیر کاغذ استفاده می‌شود. در خانه‌ها برای ضدعفونی کردن سبزی‌ها و سفید کردن رخت‌ها به هنگام رختشویی از آب ژاول استفاده می‌کنند. این محلول با نام‌های گوناگون در بازار به فروش می‌رسد.
آب ژاول (مایع سفید کننده و وایتکس نیز گفته می‌شود)محلولی است حاوی درصدی از هیپوکلریت سدیم (NaOCl) در آب.این نسبت بسته به مصارف مختلف، متفاوت است.
آب ژاول ماده‌ای سمی است. رنگ آن نزدیک به زرد و طعم و بوی آن تند است.خاصیت ضدعفونی کننده آب ژاول به دلیل تولید کلر آزاد می‌باشد.چنانچه به اشتباه نوشیده شود باید فورا شیر نوشید.
مزیت آب ژاول این است که خاصیت ضدعفونی کننده نیز دارد، زیرا یک سفیدکننده کلردار است. افزودن مقدار کمی پربورات به آب ژاول ، قدرت سفیدکنندگی آن را افزایش می‌دهد. البته باید توجه داشت که محلول هیپوکلریت سدیم ، ناپایدار است و در مجاورت نور و گرما ، یون -OCl تجزیه شده، اکسیژن آزاد می‌کند و در نتیجه از شدت عمل آن کاسته می‌شود. لذا بایذ آن را در ظروف مات و نیز دور از گرما نگهداری کرد. همچنین بهتر است محلول‌های تازه استفاده شود، زیرا بهر حال در اثر ماندن بسادگی تجزیه می‌شود.     NaOCl ----> NaCl + O2   

**فرایند تولید

آب ژاول را از دمیدن گاز کلر درمحلول سدیم هیدروکسید تهیه می‌کنند. از جمله آزمایش‌هایی که روی آب ژاول انجام می‌شود تعیین مقدار کلر آزاد وتعیین مقدار NaOHاست.
آب ژاول محلولی ناپایدار است ودر اثر حرارت و نور به تدریج خاصیت خود را از دست می‌دهد.

**تولید به روش تزریق گاز کلر

Cl۲ + NaOH ----> NaClO + NaCl + H۲O
همانطور که از واکنش بالا پیداست، چنانچه گاز کلر را در محلول سود سوزآور وارد کنید، آب ژاول تولید می‌شود. تمامی مخازن و لوله‌های داخل آن که برای تولید مایع سفید کننده بکار می‌روند باید از جنس PVC باشند، زیرا گاز کلر در مجاورت با رطوبت با هر فلزی ترکیب ‌شود باعث خوردگی آن می‌شود.
در داخل مخزن سود را میریزند و از پایین گاز کلر را وارد می‌کنند. میل ترکیبی گاز کلر با سود بسیار زیاد است، به همین دلیل گاز کلر در خلال زمانی که از ته مخزن به سطح مخزن می‌رسد، جذب می‌شود.
در اینجاست که هرچه خروجی گاز کلر از سطح مخزن کمتر باشد نشاندهنده این است که واکنش دارد به خوبی صورت می‌گیرد.
آنچه در رابطه با تهیه آب ژاول به روش فوق اهمیت دارد، دقت در کنترل، به هنگام تولید آن است زیرا چنانچه تزریق کلر قبل از خاتمه عمل متوقف نشود، واکنش برعکس شده و بسرعت دما بالا می‌رود و محصول از بین می‌رود. حسگری که اوپراتور واحد تولید آب ژاول را در قطع به موقع تزریق گاز کلر یاری می‌دهد ORP نام دارد و بر اساس اکسایش /کاهش کار می‌کند.
اگر pH به حدود ۱۲/۲ تا ۱۲ برسد واکنش پایان یافته‌است. از آنجائیکه هرچه محیط سردتر باشد واکنش نیز بهتر صورت می‌گیرد بایستی دقت شود تا دما از ۴۲ درجه سانتیگراد بالاتر نرود. در یک تولید نرمال، گاز کلر از حدود ۲۰ درجه شروع شده و در دمای ۴۲ درجه پایان می‌گیرد.
این محلول را برتوله، کشف کرد و چون نخست در محله ژاول پاریس تولید می‌شد، به آب ژاول معروف شد.

**تولید در ایران

از آنجا که در ایران این محصول با نام تجاری وایتکس عرضه شده بیشتر با این نام شناخته می‌شود. اگرچه سایر شرکت‌های سازنده آب ژاول از عبارت مایع سفید کننده استفاده می‌کنند. از جمله شرکت های تولید کننده عمده آب ژاول در ایران می‌توان به پتروشیمی شیراز و پتروشیمی بندر امام و پتروشیمی اروند اشاره کرد.

**روش‌های تهیه آب ژاول

متداول‌ترین روش برای تهیه هیپوکلریت سدیم ، عبارت از عبور دادن گاز کلر از درون محلول قلیایی سدیم هیدروکسید می‌باشد که در نتیجه آن ، کلر بطور همزمان هم اکسید ( به فرم -OCl ) و هم احیا ( به فرم -Cl ) می‌گردد. فرمول واکنش به شرح زیر است: 
 Cl2 + 2NaOH ----> NaCl + NaOCl + H2O

**الکترولیز محلول NaCl

روش وسیع دیگری که برای تهیه هیپوکلریت سدیم استفاده می‌شود، الکترولیز محلول غلیظ نمک سدیم کلرید است. این سلولهای الکترولیتی ، دیافراگم یا غشائی نداشته و در جریان بالا و در محلولی نسبتا خنثی بکار گرفته می‌شوند. این سلول‌ها جهت بکار گیری در درجه حرارت پائین طراحی می‌شوند که محلول سود سوزآور کاتد را به تماس با کلر متصاعد شده از آند در می‌آوردند.
*** واکنش سدیم بی‌کربنات با کلسیم هیپوکلریت
روش دیگری برای تهیه سدیم هیپوکلریت می‌باشد که فرمول واکنش به شرح زیر می‌باشد:
Na2CO3 + Ca(OCl)2 ----> 2NaOCl + CaCO3

**قدرت اکسیدکنندگی سدیم هیپوکلریت

بطور کلی ، سفید کننده، در واقع یک عامل اکسید کننده می‌باشد. فعالیت آن ، به این وسیله اندازه گیری می‌شود که چه مقدار کلر قابل دسترسی وجود دارد. کلر فعال (کلر قابل دسترس) اندازه ای از قدرت اکسیدکنندگی کلر موجود در سفید کننده می‌باشد. در پودرهای سفید کننده CaOCl2 مقدار کلر قابل دسترس همان درصد کلر در پودر می‌باشد.
اما در سدیم هیپوکلریت مقدار کلر قابل دسترس دو برابر در صد موجود در پودرهای سفید کننده می‌باشد. زیرا قدرت اکسیدکنندگی -OCl دو برابر اکسیدکنندگی Cl2 است. احیای -OCl (کلر با اکسایش +1) به -Cl (کلر با اکسایش -1) با دو الکترون انجام می‌شود، در حالیکه احیای Cl2 به -Cl با یک الکترون برای هر کلر انجام می‌گیرد.

**کاربردهای آب ژاول

محلول هیپوکلریت (آب ژاول) تمام میکروب‌ها اعم از قارچ ، ویروس و باکتری را نابود می‌کند. از این بعنوان یک ضد عفونی کننده و ماده دفع بو در لبنیاتها ، مخازن آب ، دفع فاضلاب‌ها و برای اهداف خانگی از قبیل ضد عفونی کردن لگن‌ها و وان حمام ، لباس‌ها ، آشپزخانه و... مناسب است و نیز از آن ، در ضد عفونی کردن آزمایشگاههایی که در معرض ویروس هپاتیت هستند (مثل همودیالیز) و اماکن تهیه و توزیع مواد غذایی استفاده می‌شود.
همچنین از محلول رقیق‌تر آن در شستشوی زخم‌های آلوده که باز تازه نباشند، استفاده می‌شود. در طول جنگ جهانی اول ، در معالجه زخم‌ها بعنوان محلول ضد عفونی کننده و التیام‌بخش مورد استفاده قرار گرفته بود. استفاده از آب ژاول در لباسشویی و برای ضد عفونی کردن لباس‌ها توصیه می‌شود. حتی خود لباسشویی را هم می‌تواند با آب ژاول و آب داغ ضد عفونی کنید. بدین ترتیب که مقداری آب ژاول را درون لباسشویی ریخته و بگذارید تا با آب داغ (بدون لباس) ده دقیقه کار کند.
همانطور که قبلا ذکر شد، ماده اولیه اکثر سفید کننده‌ها که در قدیم به آب ژاول معروف بوده‌اند، هیپوکلریت سدیم است. آب ژاول برای پاک کردن لکه‌های کپک ، خون ، قهوه ، تنباکو ، آب میوه و بسیاری دیگر از لکه‌ها مناسب است. برای از بین بردن این لکه‌ها ، یک قاشق آب ژاول را در یک لیوان آب بریزید و به کمک قطره چکان روی لکه بریزید. آب ژاول بعنوان سفید کننده برای پنبه ، کتان ، چتائی ، ابریشم مصنوعی ، خمیر کاغذ و مرکبات مفید است در حقیقت بیشترین کلر خریداری شده جهت سفید کردن محصولات سلولزی قبل از استفاده به هیپوکلریت تغییر داده می‌شود.

**احتیاط در استفاده از آب ژاول

آب ژاول ، باعث از بین رفتن پشم می‌شود، برای همین باید از آن برای پارچه‌های پشمی و نیز ابریشمی و چرم استفاده کرد همچنین خیس کردن زیاد پارچه‌ها در آب ژاول سبب ضعیف شدن الیاف آنها می‌شود. آب ژاول ، سبب خوردگی فلزات و وسایل فلزی می‌شود.
آب ژاول ، ماده ای بسیار سمی است و نباید آن را در محیطهای بسته بکار برد و از بکار بردن آن به همراه جوهر نمک و موادی مثل آن نیز باید جدا خودداری کرد (یعنی همیشه آن را به تنهایی و بدون مخلوط با پاک کننده‌های دیگراستفاده کنید). زیرا این دو با هم ، گاز بسیار سمی و کشنده کلر را تشکیل می‌دهند.
 ماده موثر آب ژاول (سدیم هیپوکلریت) ، پوست ، چشم و ریه‌ها را تحریک می‌کند و به آنها آسیب می‌رساند، لذا از تماس مستقیم آن با دست باید پرهیز کرد و از ورود ناگهانی آن به چشم باید جلوگیری نمود.




نوع مطلب : شیمی بهداشتی ارایشی، شیمی معدنی، 
برچسب ها :
لینک های مرتبط :


روش تهیه مایع سفید كننده(آب ژاول) در صنعت

 

          فرمول شیمیایی مایع سفید كننده یا همان آب ژاول كه برای سفید كردن پارچه و شستشوی دیواره های حمام، توالت و .... بكار میرود، NaOH+NaCl+H2O  است و از تركیب كردن گاز كلر با سود سوزآور در غلظتهای 5 الی 10 درصد كلر فعال به بازار عرضه میشود.

تولید به روش تزریق گاز كلر:

 

    Cl2 + NaOH     -----      NaClO + NaCl + H2O

همانطور كه از واكنش بالا پیداست، چنانچه گاز كلر را در محلول سود سوزآور وارد كنید، آب ژاول تولید میشود. تمامی مخازن و لوله های داخل آن كه برای تولید مایع سفید كننده بكار میروند باید از جنس PVC باشند، زیرا گاز كلر در مجاورت با رطوبت با هر فلزی تركیب میشود.

       

          در داخل مخزن سود را میریزند و از پایین گاز كلر را وارد میكنند. میل تركیبی گاز كلر با سود بسیار زیاد است، به همین دلیل گاز كلر در خلال زمانی كه از ته مخزن به سطح مخزن میرسد، جذب میشود. در اینجاست كه هرچه خروجی گاز كلر از سطح مخزن كمتر باشد نشاندهنده این است كه واكنش دارد بخوبی صورت می گیرد.

آنچه در رابطه با تهیه آب ژاول به روش فوق اهمیت دارد، دقت در كنترل، به هنگام تولید آن است زیرا چنانچه تزریق كلر قبل از خاتمه عمل متوقف نشود، واكنش برعكس شده و بسرعت دما بالا میرود و محصول از بین میرود.

         

       اگر pH به حدود 2/12-12 برسد واكنش پایان یافته است. از آنجائیكه هرچه محیط سردتر باشد واكنش نیز بهتر صورت میگیرد بایستی دقت شود تا دما از 42 درجه سانتیگراد بالاتر نرود. در یك تولید نرمال، گاز كلر از حدود 20 درجه شروع شده و در دمای 42 درجه پایان میگیرد.





نوع مطلب : شیمی بهداشتی ارایشی، شیمی معدنی، 
برچسب ها :
لینک های مرتبط :


از ترکیب اسید سولفوریک و گاز آمونیاک، تولید سولفات آمونیوم می شود:

2NH3 + H2SO4 → (NH4)2 SO4 + Q

واکنش حرارت زا است و در نتیجه درجه حرارت در داخل راکتور افزایش خواهد یافت. تجهیزات مناسبی جهت جلوگیری از افزایش درجه حرارت در سیستم نصب شده است تا بتوان درجه حرارت راکتور را ثابت نگه داشت. سولفات آمونیوم تولید شده به صورت جامد همراه با سولفات آمونیوم محلول اشباع شده و از زیر راکتور به وسیله یک دستگاه الکترو پمپ به صورت دائم مکیده شده و به داخل راکتور سیرکوله می‌گردد. خوراک که شامل گاز آمونیاک و اسید سولفوریک و هم چنین آب می‌باشد بطور مرتب و با کنترل دقیق به داخل راکتور هدایت می‌گردد. یک دستگاه الکترو پمپ دیگر از راکتور تولید را دریافت نموده و به داخل یک مخزن واسطه هدایت می‌نماید در آنجا محلول سولفات آمونیوم اشباع شده با سولفات آمونیوم جامد وارد سانتیریفوژ دائم کار شده و محصول را به وجود می‌آورد. سولفات آمونیوم خروجی از سانتریفوژ همراه با 5 درصد رطوبت می‌باشد که در یک خشک کن 10درصد آب آن حذف می‌گردد. پس از حذف آب، سولفات آمونیوم به سمت تجهیزات بسته بندی هدایت و در کیسه های 50 کیلو گرمی دو لایه بسته بندی می‌گردد.





نوع مطلب : شیمی معدنی، 
برچسب ها :
لینک های مرتبط :


جمعه 11 مهر 1393 :: نویسنده : احمد مرادی

کاربردهای مهم آهک

آهک کاربردهای زیادی در کارهای ساختمان‌سازی و تهیه فرآورده‌های صنعتی و شیمیایی دارد که به بسیاری از آنها اشاره می‌کنیم: 


  • تهیه ظرفهای چینی : چینی‌ها در واقع از انواع سرامیک محسوب می‌شوند و به دو دسته چینی‌های اصل یا چینی‌های سخت و چینی‌های بدلی تقسیم می‌شوند. 

  • تهیه شیشه‌های معمولی : عمدتا شامل سیلیس ، کربنات کلسیم (یا آهک) ، کربنات سدیم و زغال کک است. 

  • تهیه سیمان : در ابتدا از سنگ آسیاب برای پودر کردن مخلوط و از کوره‌های ثابت استفاده می‌شد. 

  • تهیه ساروج : ساروج یا ملاط ، مخلوطی از آهک ، ماسه و آب است که بر خلاف سیمان در داخل آب خود را نمی‌گیرد و سفت نمی‌شود، ولی در مجاورت هوا به علت جذب گاز دی‌اکسید کربن و تشکیل سنگ آهک ، به‌تدریج سفت می‌شود. 

  • قندسازی : می‌توان از ریشه گیاه چغندر ، قند استخراج کرد. 

  • دباغی پوست : قبل از دباغی پوست باید عملیات آماده‌سازی را به منظور حذف ضایعات باقیمانده بر روی پوست ، بر روی آن انجام داد. 

  • یکی دیگر از مصارف عمده آهک در صنایع شیمیایی و در آزمایشگاه‌های شیمی ، تهیه هیدروکسید سدیم از کربنات سدیم و هیدروکسید آمونیوم از کلرید آمونیم است.

از واکنش نیشادر با اب اهک می توان هیدروکسید امونیم وکلرید کلسیم تهیه کرد





نوع مطلب : شیمی معدنی، 
برچسب ها :
لینک های مرتبط :




( کل صفحات : 3 )    1   2   3   
 
 
برچسب ها
پیوندها
آخرین مطالب